Decubitus

Decubitus.
Wat is decubitus?
Decubitus wordt ook wel doorligplekken genoemd. Het zijn rode plekken, blaren en ontstaan door druk op de huid . Ze kunnen ontstaan op onder meer het stuitje, de heupen, schouderbladen, hielen en enkels. Het komt vooral voor bij mensen die niet mobiel zijn.
Hoe ziet decubitus eruit?
Stadium 1.
In de eerste fase van decubitus heb je alleen een rode vlek op de huid. Deze vlek is niet weg te drukken. Maar niet elk rood plekje is decubitus.
Stadium 2.
In dit stadium wordt de eerste ernstige schade zichtbaar. Deze bestaat meestal uit een met bloederig vocht gevulde blaar of een droge, zwart gekleurde opperhuid.
Stadium 3.
De gehele huid is afgestorven, zowel de opperhuid, lederhuis en het onderhuids bindweefsel. Het kan zijn dat er al weefsel aan het afsterven is.
Stadium 4.
In dit stadium zijn alle huidlagen kapot. Het kan voorkomen dat de wond onderhuids veroorzaakt dat het sper- of botweefsel afsterft.
Hoe ontstaat decubitus?
Je kan decubitus krijgen als je langdurige bedrust moet nemen of om een andere reden lang in een houding moet blijven liggen of zitten.
Het kan ook ontstaan doordat de temperatuur te laag is, dan kunnen de bloedvaten samentrekken en dan verminderd de circulatie.
Vochtigheid maakt de huid stroever daardoor kan er een grotere wrijving ontstaan. Als je veel zweet en incontinent bent kunnen deze wrijfkrachten vergroten en dus het risico op decubitus verhogen.
Decubitus zit vooral op plekken in de huid waar het bot dicht bij zit. Als je lang op dat stuk huid ligt ontstaat er plaatselijk zuurstoftekort in de huid en het onderhuidse bindweefsel. Als dit langer doorgaat gaat het weefsel dood, dit heet necrose. Het dode huidweefsel en onderliggende bindweefsel verdwijnt en er ontstaat een diepe wond. Dat is een zweer en die zweer wordt ulcus genoemd. Bekende plekken om decubitus te krijgen zijn de stuit en de hielen van de voeten.
Op welke plaatsen komt decubitus voor?
Doorligplekken ontstaan meestal op plekken met een uitstekend bot, zoals de ellebogen, stuit, zitknobbels, hielen, schouders, heupen of het achterhoofd.
Wat is de behandeling bij decubitus?
De huisarts kan een wijkverpleegkundige inschakelen. Deze wijkverpleegkundige is er om de wond regelmatig te verzorgen en te controleren.
Wat is het gevolg van decubitus?
- Beïnvloedt de kwaliteit van het leven op een ongunstige manier.
- Kan leiden tot de volgende complicaties:
- Abces
- Artritis
- Cellulitis
- Het kan lijden tot overlijden
- Veroorzaakt wonden die pijn doen.
- De bewegingsvrijheid wordt verminderd.
- Sociaal isolement, onder andere veroorzaakt door de sterke geur van de wond.
Tips and tricks
- Raadpleeg uw huisarts bij eerste tekenen van een doorligplek. Eerste tekenen zijn; een gevoelige lichtrode plek waarvan de roodheid niet weggaat als u erop drukt. Dit is zeer belangrijk.
- Let op uw houding, verander regelmatig uw houding. Dit kan u doen door middel van bijvoorbeeld een papegaai boven uw bed.
- Zorg voor goed materiaal. Met kussens kunt u voor extra steun zorgen.
- Blijf zo veel mogelijk bewegen met oefeningen die u bij de huisarts kunt krijgen. Door te bewegen bevordert u de doorbloeding van de huid.
- Er bestaan speciale matrassen, kussens en dekenbogen die te krijgen zijn via de thuiszorg.
- Was uzelf met lauwwarm water zonder zeep.
- Eet gezond en drink voldoende water.
Maak jouw eigen website met JouwWeb